Skal du have nye udeplanter til haven

Der findes et utal af planter, som du kan sætte i din have. Uanset om du har en stor eller en lille have, så kan man dårligt forestille sig, at der slet ingen planter skal være i den. Om du har en helt stram og minimalistisk stil, eller du bare gerne vil have så stor en frodighed som muligt, så skal der jo ske en form for udvælgelse af planter.

Hvilke planter skal der være i din have, hvilken stil skal der være, og hvad skal du bruge din have til? Disse og mange andre spørgsmål er helt relevante at stille, når du står for at skulle anlægge eller forandre en have.

Hvilke planter findes der?

Der findes nærmest uendeligt mange planter. Selv om du er nødt til at begrænse dig til de arter, der trives her på vores breddegrader, så er der stadig en overvældende mængde af udeplanter.

De kan for eksempel dels op i disse kategorier:

  • Græs
  • Træer
  • Buske
  • Spiselige planter
  • Blomster

I de fleste haver vil næsten alle kategorier være repræsenteret. At anlægge en have er et stort arbejde, som kræver både overblik og sans for detaljer.

Hvilke planter får du brug for?

Hvis du i din have gerne vil have en græsplæne, en hæk, en køkkenhave og nogle buske og blomster, så har du hele paletten af haveplanter i spil. Dem kan du så placere, som du har lyst til. Her der det i hvert fald en god idé at have en plan at gå frem efter. Ellers kan udtrykket godt blive lidt for casual.

Læs mere om de forskellige kategorier af haveplanter på Plantelivet. Der er meget at sætte sig ind i, når det handler om havebrug, og på denne side vil du kunne blive klogere på alt, hvad der er værd at vide om haver og især om planter.

Start i det små

Er du ny haveejer, så er det en fin strategi at lægge lidt beskedent ud. De større ambitioner kan du altid stræbe efter senere. Til en start er det fint at lægge ud med en hæk, en græsplæne og nogle bede. Det er til at overskue, og det er nemt at udvide i de kommende sæsoner.

Begynd med nogle planter, som er nemme at have med at gøre. Lær dem godt at kende, inden du får sat nogle flere i jorden. En have vil altid være under forandring.