Alt hvad du skal vide om kranksæt

Uanset om du bruger din cykel i din fritid eller om du er den helt store cykelentusiast, så er det vigtigt at du kender til komponenterne i din cykel. Specielt hvis du en dag står nede ved cykelhandleren og cyklen skal repareres, så ved du om salgstalen er reel eller om forhandleren prøver at tjene lidt ekstra på dig. Når du kender bedre til din cykels komponenter og formål, så kan du naturligvis også passe bedre på den og du undgår derfor for mange besøg til cykelhandleren. I denne artikel vil der blive beskrevet mere om kranksættet, hvad det er og hvad det bruges til.

Hvad er et kranksæt og formålet heraf?

Grunden til at der kun vil blive beskrevet om kranksættet i denne artikel er, hvis alle din cykels komponenter skulle beskrives i én og samme artikel, ville den for det første blive meget lang og for det andet være meget svær at komme igennem. Kranksættet er en af de vigtigste komponenter og du kan finde kranksæt, på angivet link, der passer til dig og din cykel. Alt det er meget fint, men hvad er et kranksæt egentlig? og hvordan fungere det? Et kranksæt indgår i en geargruppe, det er den del af din cykel der overføre kraften fra pedaltrådende til selve cyklen med mindst muligt spild af kræfter. Kranksættet består som regel af én til flere klinger og to pedalarme. Der findes mange forskellige modeller og former for kranksæt i meget forskellige prisklasser, så et ekstra tip til dig der skal investere i en racercykel er klart at spørge ind til modellen af kranksættet, da dette kan have stor betydning for, hvor meget du kommer til at spendere på et nyt eller en reparation af det. Der er kun lige blevet nævnt, hvad et kranksæt er og hvad formålet med det er og du er halvvejs igennem artiklen, det understøtter lidt påstanden om, hvorfor alle komponenter af din cykel ikke kan nævnes og beskrives i én artikel.

De forskellige typer beskrevet i detaljen

Der findes mange forskellige typer kranksæt og i dette afsnit vil der blive beskrevet tre forskellige, det standard kranksæt, compact kranksættet og tripel kranksættet. Et standard kranksæt har to klinger. Når man skal tale om specifikationerne på et kranksæt taler man om antallet af tænder på klingerne, du vil derfor støde på betegnelser som “53/39” eller “25/12”. Disse betegnelser vil forhåbentligt give lidt mere mening for dig, efter at have læst denne artikel. Cykelfabrikanten FSA opfandt det compacte kranksæt, hvor der monteres én klinge med færre tænder. Dette gør sådan så det er muligt at køre op ad bakke med højere kadence end med et standard kranksæt. Efter at compact kranksæt har ramt markedet er brugen af tripel kranksættet blevet mindre. Da et compact kranksæt er tilstrækkeligt under de fleste forhold. Men et triple kranksæt, som navnet indikere, har tre klinger og tilbyder naturligvis et bredere spektrum af gear. Med et triple kranksæt får du gear der er nemmere at træde end compact sættet og gear der er lige så høje som standard sættet.